De Boekenclub | De Testamenten

ma 28 okt '19 - 18:45
De Boekenclub | De Testamenten

In deze editie van de Boekenclub bespreken we The Testaments (De Testamenten) van Margaret Atwood met als speciale gast Kringlid en literair vertaler Tjadine Stheeman. Het gesprek zal worden geleid door José Rozenbroek en Harm Ede Botje.

De afgelopen maanden heeft Tjadine samen met haar collega Lidwien Biekmann onder de strengste geheimhouding gewerkt aan de vertaling van The Testaments. De Nederlandse editie verscheen op 10 september op dezelfde dag als de Amerikaanse en Britse edities. Nederland is daarmee het enige land waar het boek gelijktijdig wordt gelanceerd met de oorspronkelijke uitgave.

The Testaments is het vervolg op The Handmaid’s Tale (Het verhaal van de dienstmaagd) uit 1985, waarin Atwood een dystopische voorstelling geeft van de Verenigde Staten waar religieuze fanaten de macht hebben overgenomen. Het land is in armoede vervallen en veel vrouwen zijn onvruchtbaar geworden. De weinige vrouwen die nog wel kinderen kunnen baren, worden gezien als broedmachines die volledig zijn onderworpen aan hun meesters.

Het boek kwam opnieuw in de belangstelling door de televisieadaptatie, waarvan inmiddels drie seizoenen zijn gemaakt. Van The Handmaid’s Tale werden de afgelopen tijd maar liefst drie miljoen exemplaren verkocht. Mede door de televisieserie is er nu grote belangstelling voor de opvolger van de nu 79-jarige Atwood.

Het leek ons een mooi idee om een speciale avond te organiseren met Kringleden die De Testamenten (of The Testaments) de komende tijd willen lezen.  Het is wel raadzaam voor leden die de serie of het boek The Handmaid’s Tale níet kennen, in ieder geval seizoen 1 te bekijken (te zien op Videoland), dan wel het boek te lezen.

Graag aanmelden voor deze avond via lidewij@kring.nl