De Divan

do 21 feb '19 - 18:00
De Divan

 De Kring heeft diverse psychologen, psychiaters en therapeuten onder haar leden. We zijn allemaal wel eens benieuwd wat er in die spreekkamers gebeurt. Helaas zijn hun consulten en patiënt gesprekken altijd strikt geheim, maar speciaal voor De Kring maken ze elke 3de donderdag een uitzondering.

We kijken naar een actueel onderwerp vanuit de psychologie, nodigen gasten uit of belichten juist een psychologisch onderwerp voor een breder gezelschap.

Houd u vooral ook nieuwsbrief en website in de gaten voor onderwerp en/of gast.

Alle leden zijn gratis welkom bij De Divan van 18.00-19.30 uur in Club Up.


Narcisme en de Ander.
Het wezenlijke van ons mensen is dat we het vermogen hebben over ons zelf na te denken. Daarbij is de behoefte aan spiegeling van belang. De behoefte aan bevrediging van die behoefte zoeken we eerst in de buitenwereld en later zijn we in staat die bevestiging aan onszelf te geven. Zelfwaardering komt  in de plaats van waardering door de ander, zelfvertrouwen komt in de plaats van vertrouwen. Als het over het narcisme gaat kennen we allemaal in onszelf gevoelens van kleinheid maar ook van grandiositeit. Bij de meeste mensen gaan die beide tegengestelde gevoelens samen, gaat het om én/ én. Bij anderen is het lijntje tussen die twee verbroken en overheerst óf de kleinheid óf de grootheid. Met dat laatste zitten we in het domein van de pathologie. Waar het volgens de psychoanalyse over gaat in het menselijk leven is het bij jezelf zijn zonder de ander te verliezen én bij de ander zijn zonder jezelf kwijt te raken. Dit is ook waarover het gaat in de mythologische verhalen over Narcissus, heel beeldend weergegeven in publicaties van Freud en geschilderd door Dali. Het zal in dit verhaal gaan over Freud en Dali: de transformatie van het Narcisme. Thijs de Wolf