Underground movie // LIFESPAN & Le sang des bêtes

wo 30 jan '19 - 20:00
Underground movie // LIFESPAN & Le sang des bêtes

Dit programma op De Kring is vrij toegankelijk voor alle leden mits ze zich hebben aangemeld op admin@kring.nl. o.v.v Underground movies

Elke laatste woensdag van de maand draait Jeffrey bijzondere films in Club UP, films die vaak niet meer op DVD te krijgen zijn en al lang uit de roulatie, maar films die je volgens hem gezien moet hebben. Voor aanvang van de film verteld Jeffrey over de achtergrond van de film en de makers.
De Amerikaan Jeffrey Babcock streek in de jaren tachtig in Amsterdam neer en noemt zichzelf cultureel activist. In Amerika studeerde hij film en hier zette hij, uit onvrede met het filmaanbod dat steeds meer in de greep van de commercie kwam, een eigen, alternatief filmcircuit op.

Al meer dan tien jaar programmeert hij in kraakpanden, boekwinkels en kleine zalen (underground) soms vijf keer per week films die we anders nooit zien.

 


LIFESPAN 1975
Geregisseerd door Alexander / Sandy Whitelaw
85 minuten
In het Engels

"Het verhaal speelt zich af in ons eigen Amsterdam: de kronkelige steegjes en oude grachten vangen de personages in een labyrintisch doolhof terwijl ze zich laten manipuleren als figuren op een gigantisch schaakbord."

Lifespan is een uitzinnige en obscure thriller over de zoektocht naar het verkrijgen van het eeuwige leven ... een film die in de jaren 70 in Amsterdam werd gemaakt en na de oorspronkelijke release veertig jaar geleden in de vergetelheid raakte. Het werd geschreven en geregisseerd door Alexander Whitelaw, die erin slaagt elk greintje schoonheid van Amsterdam op te nemen in zijn droomachtige cinematografie. Roman Polanski was een diepe bewonderaar van deze film.

Acteur Hiram Keller (Casanova van Fellini) portretteert een man die zo geobsedeerd raakt door zijn zoektocht naar de waarheid dat hij perspectief verliest en begint te versmelten met een mysterieuze figuur uit het verleden. Dit type psycho-fysieke achteruitgang is in veel opzichten het prototype dat later zal leiden naar de films van David Lynch of David Cronenberg.

&

Le sang des bêtes 1949 Geregisseerd door Georges Franju 22 minuten In het Frans met Engelse ondertitels Georges Franju's angstaanjagende korte documentaire film, die langzaam langs de rand van de buitenwijken van Parijsdrijft en uiteindelijk een slachthuis binnengaat. Beide zijn brutaal en poëtisch in gelijke mate, deze catharsisfilm stort
ons in een rijk van pure dood. Een film deze zou tegenwoordig nooit meer gemaakt kunnen, omdat deze onmiddellijk
zou worden verboden.