Underground movies // Pina Bausch

wo 28 nov '18 - 20:30
Underground movies // Pina Bausch
Filmprogramma van Jeffrey Babcock

DIE KLAGE DER KAISERIN (1990)
THE COMPLAINT OF THE EMPRESS
Directed by Pina Bausch
106 minutes
Weinig dialoog met Engelse ondertiteling.

De vergeten film van Pina Baush de Duitse danseres en choreograaf.
De film is een woedend dansportret dat bestaat uit vrouwen, mannen, kinderen ... en natuurlijk ook passie. De dans neemt een ongewoon traject door de stad en het landschap rond Wuppertal, waar de choreograaf Pina Bausch bijna veertig jaar heeft gewoond en gewerkt. Gedurende de gehele film is een verhaal nauwelijks voorstelbaar. In plaats daarvan graaft de film diep in sensaties, sferen zowel gezien als gehoord. Pina onderzoekt de sociale stereotypen die onze zogenaamde beschaving bij elkaar houden en op hetzelfde moment uit elkaar scheuren. Ze legt de onhandigheid en kwetsbaarheid van het bestaan bloot in beelden die vaak grenzen aan het surreƫle en het absurde.

Elke laatste woensdag van de maand draait Jeffrey bijzondere films in Club_UP, films die vaak niet meer op DVD te krijgen zijn en al lang uit de roulatie zijn, maar films die je gezien moet hebben volgens hem. Voor aanvang van de film verteld Jeffrey over de achtergrond van de film en de makers. Hij noemt zichzelf cultureel activist.

De Amerikaan Jeffrey Babcock streek in de jaren tachtig in Amsterdam neer. In Amerika had hij film gestudeerd en hier zette hij, uit onvrede met het filmaanbod dat steeds meer in de greep van de commercie kwam, een eigen, alternatief filmcircuit op.

Al meer dan tien jaar programmeert hij in kraakpanden, boekwinkels en kleine zalen (underground) soms vijf keer per week films die we anders nooit zien.