Eddy & Tessa Posthuma de Boer

Schrijversportretten

De expositie 'Schrijversportretten' is van 20 februari tot eind april 2023 te bezichtigen in de bar van Sociëteit De Kring.

Vader en dochter: beiden fotograaf, allebei lid van De Kring. Voor deze unieke expositie maakte Tessa een keuze uit hun beider schrijversportretten, daterend van de vroege jaren vijftig tot op heden. Een eerbetoon aan de Nederlandstalige literatuur.

Eddy Posthuma de Boer (1931-2021) beschouwde zichzelf als sociaal documentair fotograaf en reisde ruim 60 jaar lang de wereld over om voor binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften het menselijk bestaan vast te leggen. Soms alleen, vaak met bevriende schrijvers als Cees Nooteboom, Adriaan Venema, Simon Vinkenoog en journalisten als Ken Wilkie en John Sparrow. Daarnaast maakte hij talloze portretten, van ‘gewone’ mensen op straat, politici en kunstenaars, onder meer op De Kring. Hij liet een zeer omvangrijk en veelzijdig oeuvre na; zijn werk is opgenomen in de collecties van het Fotomuseum Den Haag, Rijksmuseum en Fotomuseum Rotterdam en hij heeft een meer dan een dozijn fotoboeken op zijn naam staan. De laatste decennia van zijn leven heeft hij zijn foto’s van eigen, vaak bijna poëtische teksten voorzien.
Zijn devies was: Zien is fotograferen en fotograferen is kijken.

Tessa Posthuma de Boer (1968) Het belangrijkste dat Tessa van haar vader heeft meegekregen is de absolute toewijding aan het vak. Zij deed in 1993 eindexamen fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt sindsdien als portretfotograaf voor kranten, tijdschriften, bedrijven en uitgeverijen. Daarnaast maakt ze veel autonoom werk dat regelmatig wordt geëxposeerd. Dat werk ontstaat vanuit de verbeelding: ze fotografeert niet de wereld voor haar ogen, maar de wereld daarachter. Kwetsbaarheid is een thema dat altijd terugkomt in haar werk, ook in haar portretten, die zich kenmerken door een sobere stijl, zonder opsmuk, waardoor een oprecht contact met de geportretteerde ontstaat. Haar lichtvoering doet denken aan die van de Hollandse Meesters. Haar liefde voor lezen motiveerde haar ook te gaan schrijven. Ze doet nu eindexamen aan de schrijversvakschool en werkt aan een roman. Die vordert langzaam, want de liefde voor fotografie blijft ze koesteren. ‘Mijn vader en ik hadden een heel verschillende benadering van de fotografie, maar één ding hadden we gemeen: we hebben allebei veel schrijversportretten gemaakt!’.

‘Een kleine voorselectie van het volledige werk bestaande uit 32 portretten.’

Expositie

De expositie ‘Schrijversportretten’ is tot eind april 2023 te bezichtigen in de bar van Sociëteit De Kring.

Interesse?

Speciaal voor Kringleden zijn de afdrukken te koop voor € 250,- in een oplage van maximaal 7 afdrukken. Inclusief een certificaat van echtheid.
Bij interesse: stuur gedurende de expositie een e-mail met de gewenste schrijversnaam of -namen naar kunst@kring.nl

Er zijn ook nog enkele boekjes te verkrijgen met het volledige overzicht a €5,- per stuk. Deze zijn te koop bij de receptie van De Kring.