Janneke Viegers

rijzende getijden

De expositie van Janneke Viegers is van woensdag 26 april tot en met vrijdag 26 mei 2023 te zien in de bar van de sociëteit.

Maak kennis en ontdek de drie nieuwste monumentale schilderijen van Janneke Viegers: Damplein, Berlagebrug en Tyfoonklasse.

Kringlid Janneke Viegers is bekend geworden door haar ‘Birdseye-views’ van steden en situaties. Ze begon hiermee in 1989, ver voor Google Earth. Janneke was de eerste Nederlandse schilder die het oude genre van ‘Het vogelperspectief’ opfriste. Deze tentoonstelling met haar nieuwste werk is een bewijs van haar brede artistieke vakmanschap en creativiteit.

Over het tentoongestelde werk zegt ze: ‘Het geeft je een gevoel van context. Je hebt de situatie onder controle en de stad is van jou. Beheersing van de situatie komt tot stand door het vermogen om in en uit te zoomen en de ladder van abstractie te beklimmen en af ​​te dalen, om het volledige beeld te beoordelen zonder details te verliezen en om de samenhang van individuele onderdelen te begrijpen’.

Met dunne latexhandschoenen brengt Viegers met haar vingers de verf op het doek aan. Grappend zegt ze: ‘Ik heb tien verfkwasten in plaats van één, ik kneed de kleuren als het ware door elkaar op het doek.

‘In het najaar van 2022 daalde de rampspoed van deze tijd neer op haar schilderijen. Het was een uitdaging om de watergedragen verven los te laten op de zwaar beladen actuele onderwerpen’

Damplein is gebaseerd de lege Dam van 4 mei van het pandemiejaar 2020. Viegers vertaalde het in een plein zonder mensenplaag, overstroomd en vernietigd door een watervloedramp.

De donkere openstaande Berlagebrug gaapte haar al lang en regelmatig aan. Als een schreeuw namens de toenemende gewelddadige stuwende watermassa.

Het oorlogstuig onder water is hoogst actueel. Enige tijd na voltooiing van het schilderij Tyfoonklasse kwam het nieuws van het lek in de Nordstream. De overeenkomst qua beeld lijkt profetisch.

De Berlagebrug, 2022,watergedragen verf op linnen, 2×2 m

Over Janneke Viegers

Janneke Viegers, geboren te Nijmegen, als middelste uit een gezin van vijf kinderen, komt uit een familie van bekende kunstschilders. Kenmerkend is het gebruik van een eigen ontwikkeld kleurenpalet soms gelardeerd met expressieve penseelstreken. Ze werkt veel met olieverf op grote doeken, waardoor dynamische en abstracte composities ontstaan ​​vol energie en beweging. Haar schilderijen zijn geabstraheerde wereldsteden, landschappen en zeegezichten.  

Het werk van Janneke wordt beschreven als intens en levendig, en ze staat bekend om haar vermogen om krachtige emoties over te brengen via haar schilderijen. Zelf zegt zij hierover dat je haar steden kan zien als schimmels die uit de aarde opdoemen of als door de mens verlaten rudimenten. Naast haar schilderijen heeft ze ook grootschalige monumentale opdrachten gerealiseerd. Ook maakte ze vele portretten, korte films en videopresentaties.

Het volledig, omvangrijk en veelzijdig oeuvre van Janneke Viegers is te zien op de site: https://viegers.nl

Unieke vernissage

Kom naar deze unieke vernissage en maak kennis en ontdek de nieuwste werken van Viegers op 26 april 2023, vanaf 18:00 uur op De Kring.

Programma

18:00 – Inloop en borrel
19:00 – Inleiding door Annemarie de Wildt, historica en conservator bij het Amsterdam Museum
19.20 – Opening Marieke Maes, theologe en filosofe

Aanmelden voor de vernissage met een gratis drankje kan via onderstaande knop. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Aanmelden

Meld je hier aan, neem vrienden en familie mee en mis het niet.

De expositie op de Kring is te zien van woensdag 26 april tot en met vrijdag 26 mei 2023.  

Viegers in haar atelier