Renate Jacobs

only now I realize a lot of things

Van 2 maart t/m 3 juni 2020 is de expositie 'Only now I realize a lot of things' van Renate Jacobs te zien in de sociëteit en het restaurant van De Kring.

Het werk van beeldend kunstenaar Renate Jacobs (Amsterdam, 1947) is onlosmakelijk verbonden met haar wereldreizen naar Zuidoost-Azië en de Pacific die ze vanaf de jaren ’70 maakte. Haar Wunderkammer, verzameld over een periode van 50 jaar, vormt de inspiratie voor haar billboards, monoprints en collages.

In de zeven tentoongestelde billboards toont ze haar fascinatie met het Franse wetenschappelijke tijdschrift Magazine Pittoresque uit 1882. Zij verbindt de beelden en narratieven van toen aan de actualiteit met haar story boards die onderwerpen aansnijden als de menselijke conditie (Only now I realize a lot of things), vergankelijkheid (Property in Decline), de klimaatcrisis (Dire Straits) , migratie (Peregrini), schaamte en lust (Paradise Still) en de donkere rafelrandjes van het bestaan (Dark Horses). Haar monoprints en collages zijn te lezen als beeldverhalen waarin haar doorlopende project Zeitgeist zichtbaar wordt.

DIRE STRAITS – CARTE CELESTES, Magasin Pittoresque 1852