I.M. Harry de Winter (1949-2023)

Publicatiedatum originele bericht: 9 maart

‘Commandeur in de Kringorde van de Laatste Cent’

Op 7 maart overleed Harry de Winter, die al enige tijd aan een ongeneeslijke ziekte leed. Alle belangrijke media besteedden direct uitgebreid aandacht aan het verscheiden van deze even kleurrijke als succesvolle en invloedrijke producent, programmamaker, presentator en kunstenaar. Hij was ook erelid van Sociëteit De Kring, waarvan het voortbestaan midden jaren negentig vanwege ernstige financiële problemen twijfelachtig was tot De Winter en Bob Meijer het initiatief namen tot een meerjarige reddingsactie.

‘Het is erop of eronder wanneer Rien Bazen, inmiddels Kring-voorzitter, op een mooie nazomeravond van 1995 Harry de Winter tegen het lijf loopt,’ schrijft Annemieke Hendriks in haar Kring-geschiedenis In intieme kring (2007). ‘De Winter zoekt naar een geschikte plek om privé en zakelijk uit te gaan. Dat voert naar een gedroomde Kring.’ Daarbij was de befaamde Londense club The Groucho een stralend voorbeeld, herinner ik mij ook persoonlijk; hij sprak in 1996 en 1997 verkennend met veel mensen die lid waren of volgens hem moesten worden, zoals ook uitgevers. Een romanticus, of zoals hij zelf zei ‘iets tussen Kuifje en een querulant in’, maar ook een ervaren ondernemer die het Kring-schip weer op volle zee wilde brengen.

Dat deden De Winter en Bob Meijer door stevige financiële injecties, voor aflossingen van steeds ongeduldiger crediteuren maar ook een grote verbouwing, waarbij zij een tegenprestatie vroegen in de vorm van rente op de miljoenenlening. Het groeide uit tot een ondernemersavontuur dat een aparte geschiedschrijving verdiende en kreeg, in 2017 met de spannende reconstructie van Rudie Kagie, De laatste cent. Hoe de Amsterdamse sociëteit Der Kring het millennium overleefde.
Want door opeenvolgende tegenvallers kon de lening van De Winter en Meijer niet als bedoeld in 2006 worden afgelost, maar pas tien jaar later. Dat gelukzalige moment werd door de toenmalige, eerste echte Kring-directeur Jeron Halewijn aangegrepen om de twee redders te bevorderen tot ‘Commandeur in de Kringorde van de Laatste Cent’.

De Winter bleef tot het laatst, met erelid Meijer, betrokken bij het reilen en zeilen van onze sociëteit, die zonder hen niet de club geweest en gebleven was die vorig jaar het eeuwfeest kon vieren, en waarvan de leden nog jaren kunnen genieten.
Bedankt, Harry. Als iemand uit onze mooie kring mag rusten op zijn lauweren, ben jij het wel.

Namens allen van De Kring,

Joost Nijsen
Voorzitter

Harry in zijn atelier in Girona