Kringprent | Joe Brockerhoff

Publicatiedatum originele bericht: 22 februari 2023

door Remko Spaan

Vrijdag 24 maart zou de uitreiking van de 49e Kringprent zijn, gemaakt door Joe Brockerhoff. Het werk komt uit de serie “Universele Cultuur” en draagt de titel “Keine Panik”. Helaas is Joe kortgeleden overleden. Lees hier meer over Joe en zijn werk.

Kringprent Joe Brockerhoff, Keine Panik (2018)

Joe Brockerhoff is in 1952 geboren in Dresden. Hij studeerde filosofie aan de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf en schilder- en beeldhouwkunst aan de Staatsacademie voor Kunst bij de Joseph Beuys, een van de meest invloedrijke Duitse kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw.  

Joe is altijd in Düsseldorf blijven wonen en was een bekende verschijning. Hij heeft zich ontwikkeld tot een van wereld’s beste airbrush schilders. In Düsseldorf heeft hij de tafels van een bekend restaurant en wanden in een privéclub ge-airbrushed en spray painted. Lang geleden werkte hij in Amsterdam als tekenaar van comics en heeft over de wereld meerdere tentoonstellingen gehad en ook performances gegeven. Joe was tevens zeer bedreven in digitale kunst. Zijn werk is opgenomen in collecties bij musea in Duitsland, Japan en Maleisië. Joe speelde, vaak ook bij zijn tentoonstellingen, op viool, gitaar en mondharmonica. Hij had een grote voorliefde voor Japan en dat zie je ook in zijn werk. In Japan heeft hij ook zijn partner Tomuko leren kennen.

Persoonlijk was ik, Remko, goed bevriend met Joe. Ik heb hem leren kennen via een voormalige vriendin. Ik was op exposities en in zijn grote atelier stond de wijn altijd klaar en hadden we gesprekken. Over kunst, over Joe, en over het leven in het algemeen. Hij kon zich in het Nederlands uitdrukken en sprak daarnaast meerdere andere talen. Hij was bij mij thuis en ik bij hem. Altijd vriendelijk, gemoedelijk en grappig. Ik ben erg blij Joe gekend te hebben.

Joe had joie de vivre. Helaas niet meer. Hij is op 12 februari jl. overleden.

Zijn werk uit de serie “Universele Cultuur” met als titel “Keine Panik” is de 49e Kringprent. Deze is te koop voor 220 euro in een oplage van 20 stuks. De Kringprent zal niet ondertekend worden. “Keine Panik” drukt de ontwikkeling van technologie vanuit ruimtekennis uit, een verwondering over de diversiteit van het leven in tegenstelling tot technologische piekontwikkeling in de context van toekomstig leven ook in eerder speelse biologische controle uit. Het werk komt uit 2018.